IT-entreprenör köper Washington Post

1:45 min

Den amerikanska tidningen Washington Post, som avslöjade Watergateskandalen på 1970-talet, säljs till världens största näthandelsföetag Amazons grundare Jeff Bezos för 1,6 miljarder kronor.

Familjen Graham, som ägt tidningen i fyra generationer, anger ekonomiska trångmål och att papperstidningen haft svårt att konkurrera i och med internets intåg, som skäl till försäljningen.

Att det är just Washington Post som nu säljs förvånar Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping.

– Jag måste säga att jag är lite förvånad just med tanke på den sedan många generationer har ägts av familjen Graham. Men man ska inte bli förvånad över att det sker omstruktureringar inom amerikansk dagspress. Det är den andra stora affären som har skett på kort tid för amerikanska dagstidningar. Bara för någon vecka sedan sålde New York Times Boston Globe, säger Stefan Melesko.

På Washington Post sajt beskrivs försäljningen som "slutet på en era".

Ny ägare blir Jeff Bezos, grundaren av ehandelsbolaget Amazon. Han betalar 250 miljoner dollar, motsvarande över 1,6 miljarder kronor, för affären där också flera mindre tidningar ingår.

Krisen för tidningsbranschen innebär att även anrika tidningar som Washington Post nu säljs förhållandevis billigt. Strax över 1,6 miljarder kronor får familjen Graham för affären.

– Säg så här, det låter som om det var väldigt mycket pengar men under en period på 90-talet och början på 2000-talet när många amerikanska medieföretag handlades aktivt på börsen så var prislapparna betydligt högre. Jag hörde någonstans att sannolikt så skulle man för tio år sedan ha fått kanske det tiodubbla, i varje fall sex, sju gånger så mycket pengar för en tidning som Washington Post, säger Stefan Melesko.

Martin Jönsson, ansvarig för den digitala utvecklingen inom Sveriges Radio är inte förvånad över att det är Amazon-grundaren som står bakom köpet av Washington Post.

– Det är lite förvånande att affären kom nu, men inte förvånande att det är en finansiär av Bezos typ. Det är finansiärer med stora privata förmögenheter och i viss mån riskkapitalister som går in på mediemarknaden, säger Martin Jönsson.

Amazon har officiellt ingen del i köpet utan Bezos kommer att stå som ensam ägare. Martin Jönsson tror dock att Bezos olika verksamheter kommer att dra nytta av varandra.

– Även om det inte är Amazon som köper kommer att bli synergier där de olika sajterna drar trafik till varandra, säger Martin Jönsson.

Han konstaterar också att det knappast är papperstidningen Bezos är intresserad av utan den digitala upplagan och utvecklingsmöjligheterna där.

– Även om tidningen är i kris är det ett spännande och prestigefullt varumärke att äga. Jag tror att han tycker att det är lite coolt att äga Washington Post, säger Martin Jönsson.

Tidningen har inte lyckats undkomma den tuffa konkurrens papperstidningar utsatts för efter internets intåg, skriver Washington Post på sin hemsida.

Försäljningen väntas vara klar om två månader. Tidningar som Express newspaper, The Gazette Newspapers, Southern Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino omfattas också av försäljningen, skriver Reuters.

– Jeff Bezoz har visat sig vara ett teknologiskt och affärsmässigt geni. Hans långsiktighet och värdighet kommer att göra honom till en unikt bra ny ägare till The Post, säger Donald Graham från ägarfamiljen om försäljningen.