Fågelviruset har spridits mellan människor

För första gången har den nya fågelinfluensan H7N9 troligen spridits mellan två människor. Tidigare studier har varnat för att viruset kan komma att anpassa sig till människor och bli en ny stor epidemi.

Nu beskriver kinesiska forskare och myndigheter i tidskriften BMJ hur en kvinna som har vårdat sin svårt sjuka far troligen fått i sig viruset och därmed insjuknat genom nära kontakt. Exakt hur, vet de inte.

 – Patienterna har varit väldigt sjuka och det har varit svårt att göra ordentliga intervjuer, säger stadsepidemiolog Anders Tegnell på smittskyddsinstitutet som har läst studien.

– Det kan ha skett på olika vägar. Det troligaste är att dottern har kommit i kontakt med någon kroppsvätska från fadern.

 Han påpekar att smittan är en udda händelse. För många sjukdomar händer det då och då att de sprids på udda sätt, från djur till människa eller från person till person. Anders Tegnell tror säkert att det här är ett sådant tillfälle som man har upptäckt.

 – Kineserna påpekar väldigt noga att en sådan här händelse uppenbarligen kan inträffa. Men det betyder inte att den här sjukdomen har en kapacitet att kontinuerligt spridas från människa till människa och därmed skapa en större epidemi.

Båda patienterna dog av sjukdomen.

Referens:
Qi et al. Probable person to person transmition of novel avian influenza A (H7N9) virus in eastern China, 2013: epidemiological investigation. BMJ, Aug 2013. doi: 10.1136/bmj.f4752