Rökning och sötsaker banar väg för alkoholism

1:46 min

Rökning och godissug kan öka risken för alkoholberoende. Nu har två olika forskargrupper kunnat visa varför.

- En ökning av dopaminet i hjärnans belöningssystem är den gemensamma faktorn för alla former av beroendeframkallande droger eller beteenden, säger Fred Nyberg, beroendeforskare vid Uppsala universitet.

Rökning, alkohol och sötsaker har alltså en sak gemensamt. Alla aktiverar de hjärnans belöningscentrum. Det är det som gör dom så njutbara, och så farliga.

I en ny studie har forskare vid Indiana University, med hjälp av en magnetkamera, kunnat visa att hur starkt belöningscentrum aktiveras av socker, har betydelse för personens alkoholvanor. Ju starkare aktivering, destå större risk att fastna i ett missbruk.

Det här är den första studien där man på människa kunnat se till vilken grad ett sockeraktiverat belöningscentrum är relaterat till alkoholintag. Forskarna säger att socker kan få hjärnan att vänja sig vid belöning, och på det sättet gör personen mer känslig för alkohol. Och enligt Fred Nyberg kan den här kunskapen användas för att minska risken för alkoholism.

- En individ som har ärftligheten att utveckla alkoholism bör vara försiktig med så enkla stimulerande substanser som socker, säger han.

I en separat studie, publicerad i tidskriften Neuron, har forskare från Baylor Collage of Medicine kunnat visa hur rökning också ökar risken för alkoholmissbruk. Man kom fram till att nikotinet i cigaretterna minskade berusningseffekten av alkohol, via olika stresshormon. En rökare behöver alltså dricka mer alkohol, för att uppnå berusningseffekt, en kunskap som banar väg för nya mediciner och behandlingar, tror Fred Nyberg.

- I förlängningen av det här ligger ju behandlingsperspektivet för dem som har fastnat i rökandet, men också i alkoholism, säger han.