Så här kan du skydda dina elektriska saker från att förstöras av blixtnedslag

1:47 min

Nu i sommar har det varit varmt och ganska mycket åska i landet. Åskan har lett till en del skador i hemmen när blixten har slagit ner, och det är fler som har anmält till sina försäkringsbolag att de har fått saker förstörda av blixtnedslag. Oftast är det elektriska saker som då går sönder. Men det går att skydda dem från att förstöras av blixtnedslag, säger en expert.

- Det är framför allt datorer, modem, routers med tillbehör som går sönder av blixtnedslag. Det berättar Erik Arvidsson, som är skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam.

Tv-boxar, digitalboxar, parabolantenner och andra elektriska saker kan också förstöras vid åsk-oväder. Det går att skydda sina saker genom att dra ur sladden från eluttaget när det åskar. För det är genom eluttagen som kraftig elektricitet från blixten kan komma in via sladden och förstöra saker.

Erik Arvidsson berättar att strömmen från ett blixtnedslag ibland till och med kan leta sig ut ur eluttaget och hitta till exempel datorn eller tv:n ändå, trots att sladden är utdragen.
- Skulle man få ett riktigt kraftigt nedslag då kan det vara så att elen hoppar ut litegrann från eluttaget, och då bör man lägga sladden cirka 50 centimeter ifrån, då är man helt garanterat trygg, säger Erik Arvidsson på Folksam.