HUDDINGE

Hon vittnar om vanvård på Vårbacka Plaza

2:08 min

När Heba El Khabiry skulle besöka sin mamma på äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge hörde hon någon slå och skrika på bakom en dörr. När hon öppnade möttes hon av en hemsk syn. En manlig patient hölls inspärrad i ett litet rum utan fönster.

– Jag var väldigt chockad. Den här farbrorn såg undernärd ut och han var inlåst i ett rum utan handtag. Det var ett rum som inte har några fönster, ingen utsikt. Det var kvavt, det stank och fanns en plastmadrass på golvet. Han var helt isolerad och ensam. Jag var jätterädd, orolig och chockad, berättar Heba El Khabiry.

Hon kontaktade personalen, men det var ingen som hade tid att titta till mannen. Heba försökte då själv hjälpa mannen som direkt sprang ut ur rummet.

– Jag tröstade honom för han var väldigt ledsen. Jag tog in honom till ett rum och la honom i en säng och höll hans hand. Då lugnade han ner sig.

Heba El Khabiry ringde 114 14, till polisen, och berättade vad hon varit med om och frågade om det verkligen var tillåtet att behandla patienter på det här sättet. Men någon polispatrull åkte aldrig till boendet.

Och varje gång hon hälsade på sin mamma kunde hon höra mannen bakom dörren till det lilla rummet.

När Heba El Khabiry besökte Vårbacka Plaza i lördags slog hon larm igen. Denna gången till larmnumret 112. Mannen låg då medvetslös, med huvudet in mot väggen.

Trodde det var ett lik

– Han låg orörlig på golvet och jag trodde han var död. Han var likblek och rörde sig inte, så jag blev jätterädd för jag trodde att det var ett lik.

Polispatrull och ambulans kom till äldreboendet och hittade mannen nerkissad och nerbajsad i det lilla skrubbliknade rummet. Heba El Khabiry vågar inte tänka på vad som hade hänt mannen om inte hon slagit larm.

– Det här skulle ha gjorts för länge sen. Inte ens ett djur får bli behandlat på det här sättet!

Inga klagomål

Boendet drivs av det privata vårdbolaget Aleris och anlitas av Huddinge kommun. Men på kommunen backar man från ansvar eftersom att 72-åringen ursprungligen inte kommer från Huddinge.

– Vi har ansvar för dom personer från Huddinge som bor på Vårbacka Plaza. Det är Aleris ansvar att följa de lagar och föreskrifter som finns och att det är en god vård, säger Yvonne Kokkola, som är tillförordnad chef för social- och äldreomsorgsförvaltningen.

Men har ni fortsatt förtroende för den omsorg som Aleris ger?

– Vi har hittills inte haft någon form av klagomål, mig veteligen.

Men enligt Yvonne Kokkola kommer kommunen inte skicka patienter till Vårbacka Plaza, om uppgifterna i polisanmälan stämmer.

– Finns det en systematisk brist i kvalitén i verksamheten så kommer vi naturligtvis inte anlita företaget, säger Yvonne Kokkola.

Går igenom vad som hänt

Jonas Lundqvist, affärsområdeschef för Aleris i Stockholm, vill inte kommentera det enskilda fallet utan hänvisar till patientsekretess och polisens utredning.

Han vill inte säga om det stämmer att den 72-årige patienten hölls inspärrad.

– Jag tycker inte att man ska låsa in folk, och det är har ju inte framgått riktig om det är det som har skett heller, säger Jonas Lundqvist.

Han säger att Aleris nu ska gå igenom alla handlingar för att se om omsorgen kring mannen har brustit. 

– Än så länge är det svårt att hitta några klara tecken. Men om det är så att vi har brustit så måste vi naturligtvis rätta till det omgående, säger Jonas Lundqvist på Aleris.

Samtidigt uppger Jonas Lundqvist att både patienter och anhöriga är nöjda med vården på Vårbacka Plaza. Stämningen på boendet är god, säger han.

Den 72-årige mannen skickades idag tillbaka till Vårbacka Plaza.