Polisen mobiliserar mot vänsterextremister

2:01 min

Polisen i Mälardalen kraftsamlar efter att vänsterextremister den senaste tiden genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare. Enligt Säkerhetspolisen är extremistbråk ofta koncentrerade till vissa orter i landet och liknar ibland personliga vendettor.

– Vi bedömer inte att någon av de här aktörerna utgör något reellt hot mot demokratin, när vi pratar om att göra revolution eller förändra vårt statsskick. Men dom utgör ett relativt allvarligt hot mot enskilda demokratiska funktioner, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo.

Sedan i februari har en vänster-extrem grupp genomfört systematiska attacker i Mälardalen. Enligt polis handlar om minst 30 dåd, bland annat telefonhot, kemikalieattacker och misshandel av påstådda meningsmotståndare. Senast dådet tros ha skett i helgen då en lägenhet i Västerås vandaliserades.

Så här säger en av vänsterextremisterna till P4 Sörmland, om en attack mot en 27-årig man i hans hem utanför Eskilstuna.

– Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten istället och helt enkelt totalförstöra den.

Finns det nån risk tror ni att om ni använder våld så legitimerar det att andra grupper också använder våld?

Vi ser inte en person som är nazist som en dålig människa, en person som har gjort dåliga personliga val, utan vi ser det som en politisk motståndare, en politisk fiende.

Nu befarar polisen i Mälardalen motattacker och att våldet eskalerar ytterligare. Säkerhetspolisen är medveten om utvecklingen o samarbetar med lokala polismyndigheter i en kraftsamling.

Det finns ingen säker statistik över antalet dåd från extremistgrupper sett över hela landet. Men enligt Säpo har sammandrabbningar och hämndaktioner mellan de båda miljöerna blivit vanligare senaste åren.

Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker vid Säpo, säger dock att situationen inte är lika allvarlig som under slutet av 90-talet.. Då en rad politiska våldsdåd skedde i Sverige. Bland annat polismorden i Malexander och mordet på syndikalisten Björn Söderberg.

– Dagens läge från extremistmiljön är inte på den grova våldsnivån, därmed inte sagt att det inte förekommer våld. Det förekommer relativt grovt våld kontinuerligt, men kanske snäppet under. Det sker systematisk, men merparten av det våldet riktas mot meningsmotståndare i den andra extremistmiljön. Och kanske därför inte uppmärksammas lika mycket som när det rör företrädare för samhället eller större måltavlor.