Bluffannonser måste bort från Facebook

1:49 min

Bluffannonser på Internet har ökat kraftigt den senaste tiden. Och nu har Konsumentverket krävt att det sociala nätverket Facebook ska rensa bort vilseledande annonser från sina sidor.

– Det är viktigt att poängtera att vi är på samma sida här. Vi vill ju få bort avarterna av annonsering för det skadar ju användarna och därmed Facebook, säger Jan Fredriksson som är talesperson för Facebook.

Under det första halvåret i år har Konsumentverket fått hundratals anmälningar om reklam på bland annat Facebook, en ökning som Konsumentverket själva kallar explosionsartad. Det är annonser om fettförbränning och viktnedgång som genom ett klick leder till en sida som ser ut som en nyhetssida där man testat preparaten och garanterar resultat. Ofta lockas också konsumenter att beställa varor som sedan visar sig kosta mycket mer än vad man först trott. Henrik Örnstedt är utredare på konsumentverket.

– Vi får in flera anmälningar varje dag från konsumenter som har blivit lurade. Dom har klickat på en annons på internet och trott att dom beställt gratis provpacket och så har dom fastnat i ett abonnemang och det har dragits pengar från deras kort utan att dom har varit medvetna om det, säger Henrik Örnstedt.

På fredag ska Facebook svara Konsumetverket hur de mer konkret ska åtgärda problemet med de vilseledande annonserna. Om dom inte får bort dom skulle Konsumentverket kunna förbjuda annonserna och om det trots det skulle slinka igenom sådana annonser skulle Facebook kunna åläggas vite.

– Det finns ju både teknisk och manuell koll på att dom annonser som läggs ut ska vara okej. Men en liten liten del av annonserna har inte varit okej och det är därför som Facebook fortsätter att jobba med att hitta en lösning så att det går att få bort dom, säger Jan Fredriksson på Facebook.

Hugo Lavett/Ekot