Länet

Ätstörningen ortorexi kan triggas av sociala mediers träningsbilder

2:07 min

Allt fler söker hjälp för ätstörningen ortorexi som innebär att man blir besatt av träning och hälsosam kost. En av de bidragande orsakerna kan vara de träningsbilder som florerar på sociala medier, enligt riksföreningen mot ätstörningar.

Matilda Andersson som bor i Jönköping har lidit av ätstörningen ortorexi. Sjukdomen där målet är att vara den ultimata hälsosamma människan som kan leda till att man inte kan ha ett fullt fungerande socialt liv.

– Jag fick väldigt mycket feedback av att jag var tränad, eller att jag tränade hårt, säger hon.

Sjukdomen ortorexi myntades av en amerikansk forskare på slutet av 90-talet och kan liknas vid en typ av träningsnarkomani. Sjukdomen är än så länge ingen diagnos utan går under benämningen Ätstörning utan närmare specifikation.

Den som lider av sjukdomen vill ha full kontroll över sin kropp och är fixerad vid mat och träning. Utifrån kan det verka som att personen bara är duktig som tar hand om sin kropp. Ortorexi är inte alls lika lätt att upptäcka utifrån som tillexempel anorexi där omgivningen ser att personen rasar i vikt.

Men det är ändå ett påtagligt problem eftersom den som drabbas inte kan fungera socialt. Det kan handla om att inte vilja gå på en middag man är bjuden på för att man är rädd att maten som bjuds inte är enligt ens diet. Sjukdomen ger också fysiska symptomen som orkeslöshet och viktnedgång, förslitningsskador på kroppen och näringsbrist.

Matilda Andersson fick ortorexi för sju, åtta år sedan. I takt med att sociala medier som Facebook och Instagram har blivit mer populära menar hon att pressen på dem som drabbats har blivit starkare.

Matilda Andersson säger att dem hon träffar på skolan eller på gymmet jämför sig med bilderna på de sociala medierna.

– Dels kroppen men också träningsdosen och mat. Det skapar mer och mer ångest för tjejerna och killarna. Jag känner mig orolig, hade jag varit sjuk i dag hade det varit mycket svårare att komma ur det, säger hon.

Hanna Kihlander som är pressansvarig på Frisk och Fri, riksföreningen mot ätstörningar, menar att gillamarkeringar på sociala medier triggar vårt bekräftelsebehov. Betydligt fler hör av sig till Frisk och Fri med den här typen av problem nu än för två år sedan.

– Om man lägger ut en bild där man har tränat så klickar personer på ”like” och skriver kommentarer som ”vad duktig du är” och ”vad ambitiös du är”. Då ger det en kick till en och då vill man göra det igen och posta det här igen, säger hon.

Det är speciellt personer med låg självkänsla och höga prestationskrav som påverkas, enligt Hanna Kihlander.

– Så det kan vara väldigt destruktivt.