Förundersökning mot Husbypolis läggs ner

1:41 min

Chefsåklagaren lägger ner förundersökningen mot den polis som misstänkts för vållande till död. "Det handlar om nödvärn", säger chefsåklagare Eva Finné.

Det var den 13 maj som en 68-årig man sköts ihjäl av en polis, vid ett ingripande i Husby. Under utredningen har en polisman delgetts misstanke om vållande till annans död.

Chefsåklagare Eva Finné, vid Riksenheten för polismål, förklarar varför förundersökningen läggs ner:
– Det finns inte längre någon anledning att anta att brott begåtts. Det dödande skottet har avlossats i nödvärn, säger hon.

En gärning som begås i nödvärn är brottslig endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

– Efter att ha gått igenom omständigheterna anser jag inte att det var oförsvarligt, säger Eva Finné.

Den 68-årige mannen befann sig i sin lägenhet i Husby tillsammans med sin fru när polisen kom dit, den 13 maj. Han uppfattades som hotfull, eftersom han viftade med kniv. När mannen närmade sig polismännen sköts han i huvudet. Händelsen tros vara den tändande gnistan till Husbykravallerna.

Rami Al-Khamisi, som är talesperson för den lokala organisationen Megafonen (som kräver en oberoende utredning) säger så här:
– Jag är besviken och frustrerad, men inte förvånad. Vi har redan från början velat ha en oberoende undersökning, som varken åklagare eller polis leder.

Vad kommer att hända nu?
– Vi kommer att diskutera det här. Men det är inte första gången som polisen begår stora misstag. Vi är kritiska till om det verkligen behövs nödvärn när flera poliser går in i en lägenhet där det finns en man som bara är beväpnad med kniv. Det är svårt att förstå att det skulle vara nödvärn när polisen går in och dödar en gammal man, säger Rami Al-Khamisi.