försvaret miljardsatsar

Cecilia Widegren (M): "En viktig satsning för Skaraborg"

6:02 min

Regeringens ska miljardsatsa på försvaret i Västsverige, ett beslut som kommer att få stor betydelse för P4 i Skövde, menar Cecilia Widegren moderat vice ordförade i försvarsutskottet.

Satsningen innebär en uppgradering av Sveriges stridsvagnar. På pansarregementet i Skövde finns en av landets två stridsvagnsutbildningar och satsningen förstärker Skaraborg som fortsatt viktig utbildningsplattform i det svenska försvaret, menar Widegren.

– Det här är ett framtidsinriktat beslut där Alliansregeringen fortsätter att modernisera Sveriges försvar. Flyget har fått sin uppgradering, marinen har fått sin uppgradering och nu får också armén sin uppgradering. Det här är en viktig livstidsförlängning som även förlänger Skaraborg som utbildningsplattform i försvaret.

Vad innebär upprustningen konkret?

– Den svenska stridsvagnen är idag en tysk variant av en "Leopard" som Sverige haft sedan 90-talet. För att den ska vara modern i morgon så behövs en mer datoriserad teknik och en annan typ utav anfallsförmåga. Det blir en förstärkt version av det vi har idag, som är mer modern och användbar i morgondagens anfallsmiljöer