Långt ifrån jämställt på Getaway rocks scener

1:46 min

Av 62 bokade band till helgens Getaway rock-festival i Gävle har bara sex av grupperna någon kvinnlig medlem.

– Jag tror att det handlar om en ond cirkel, säger Kristina Wiksell som är pressansvarig på föreningen Jämställd festival.

Enligt Gävleborgsnytts granskning av de bokade artisterna till årets Getaway rock-festival i Gävle är 92 procent av banden helt mansdominerade.

– Det är väldigt tråkigt, men tyvärr blir jag inte särskilt förvånad. Jag tror att det handlar om en ond cirkel. Eftersom det är så få kvinnliga artister inom den här genren som får synas blir det också färre kvinnliga artister som spelar just metal och som vågar ge sig in i den branschen, säger Kristina Wiksell, pressansvarig på föreningen Jämställd festival.

Festivalens artistbokare Gunnar Lagerman tycker dock att det är viktigare att boka band efter musikalisk kvalitet, snarare än att få till en jämnare könsfördelning.

– Först och främst sätter vi artisternas kvalitativa och kommersiella apsekter före, säger Gunnar Lagerman.

Just kvalitet före kön är ett argument som ofta förekommer i frågan om att boka jämställt till musikfestivaler. Sofia Juvel är nöjesredaktör på Arbetarbladet i Gävle, och en flitig besökare av hårdrocksfestivaler som Getaway rock.

– Jag tycker att festivalerna har ett ansvar för vem som står på scenerna, och även återväxten i själva musikscenen. Blir det fler och fler tjejer på hårdrocksscenerna kommer det att speglas i fler och fler utövare längre fram.

Men som utbudet ser ut nu är det svårt att få till en jämlik könsfördelning bland banden som bokas till Getaway rock, menar Gunnar Lagerman. Han är inte säker på att en kvotering av kvinnodominerade band skulle gynna festivalens överlevnad.

– Det är synd, men jag tror tyvärr inte att en könskvoterad hårdrocksfestival skulle sälja tillräckligt många biljetter för att överleva. Det handlar om utbud, men det handlar också om vad publiken vill ha.

Kristina Wiksell på föreningen Jämställd festival tror dock att det finns andra vägar att gå, både för att få upp fler kvinnodominerade band på hårdrocksscenerna, och för att säkerställa festivalernas framtid.

– Vi på Jämställd festival kan hjälpa till. Sen tycker jag att man kan be sina besökare att specifikt önska kvinnodominerade akter. Jag vet att det finns många som folk vill se.