Eskilstuna

Kuriren planerar ta betalt av nätläsarna

Flera tidningar, bland annat Eskilstun-Kuriren, planerar att ta betalt för tjänsterna på tidningens webbsida. Anledningen är att annonsintäkterna för tidningarna rasar 15-20 procent och läsarna sviker. Dagstidningarna kämpar för att locka läsarna på webben. Mängder av tidningar har redan begränsat gratisläsandet och allt fler hänger på.

Eskilstuna-Kurirens kommer från och med i höst att ta betalt.

Alla rubriker och vissa nyheter, exempelvis större händelser, kommer vara öppna för alla, men på merparter av nyheterna kommer man behöva vara prenumerant för att kunna läsa hela artikeln.

– Det vi lagt ner egen journalistisk kraft på kan vi inte ge bort gratis. Jag är ganska övertygad om att den här modellen kommer att fungera bra och att det garanterar oss att vi kan fortsätta vårt arbete, säger Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring.

Annonsintäkterna för Eskilstuna Kuriren har, som för andra tidnignar, minskat under det första halvåret. Men enligt PeO Wärring har trenden nu brutits och under juni, juli och framförallt augusti har de sett en uppgång i annonseringen.

Följande dagstidningar har börjat ta betalt i olika former för läsandet på webben:

Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Expressen, Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Blekinge Läns Nyheter, Sydöstran och Strömstads Tidning.

Dessa tidningar planerar införa betallösningar:

Smålänningen, Eskilstuna-Kuriren, Nya Wermlands-Tidningen, Mittmedia med mängder av tidningar i Mellansverige, Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten.

TT/P4 Sörmland