Obama till Sverige i september

1:24 min

USA:s president Barack Obama planerar att resa till Sverige i början av september. Det uppger Vita huset i ett pressmeddelande. Det är statsminister Fredrik Reinfeldt som har bjudit in president Obama.

Beskedet kom i samband med att Obama definitivt ställde in ett planerat möte med Rysslands president Vlaidmir Putin i Moskva inför G20-mötet i Sankt Petersburg som börjar 5 september.

– En sittande amerikansk president har vi aldrig haft på besök tidigare. Detta är det första bilaterala besöket av en amerikansk president någonsin i landets historia, säger utrikesminister Carl Bildt till Ekot om Obamas planerade Sverigeresa.

Ska vi också vara medvetna om att besöket beror på en fnurra på tråden mellan Obama och Putin?

– Nej, det är det inte, för det här beslutet har legat i planeringen innan man på mycket kort varsel ställde in besöket i Moskva. Det ledde till att det blev en viss tidsförskjutning på det svenska besöket, men det låg i planeringen tidigare, säger Carl Bildt.

Att Barack Obama valt att ställa in sitt möte med Rysslands president Putin i Moskva påverkade alltså bara dagen för besöket i Sverige, enligt Bildt. Att han skulle komma hit var klart sedan tidigare.

Direkt efter mötet med Fredrik Reinfeldt reser dock Obama vidare till St. Petersburg, men då för att delta i G20-mötet.

Vilka frågor som kommer att finnas på dagordningen i mötet mellan Obama och Reinfeldt är det för tidigt att säga något om, säger Carl Bildt, men några ämnen är ändå självklara:

– Vi har inte programmet klart. Det kommer att pågå samtal om detta en tid innan det kristalliserar sig i alla detaljer. Men det är klart att det blir ju en bilateral överläggning mellan statsministern och president Barack Obama. Där blir det, tror jag, ekonomisk och politisk utveckling, globalt och i Europa. Jag är rätt övertygad om att klimatfrågan och vad man ska göra där kommer att bli viktig. Det kan bli fråga om Arktis, det kan bli annat. Återstår att se, men en ganska bred agenda för just det samtalet. Sedan blir det då säkert övriga inslag i programmet också, säger Carl Bildt.

Besöket i Sverige kommer att ske 4-5 september. I pressmeddelandet från Vita huset beskrivs Sverige som en nära vän och partner till USA.

Sverige hyllas i pressmeddelandet från Vita huset bland annat för att öppna för mer världshandel och investeringsmöjligheter samt att landet är pådrivande när det gäller utvecklingen av ny, ren teknik och stödet till en hållbar miljöpolitik.

Jeff Andersen, talesperson för USA:s ambassad i Stockholm, säger till Ekot att man ser fram emot Obamas besök i Stockholm men att det i nuläget inte finns några närmare uppgifter om Obamas planer under besöket.

Besöket är det första bilaterala mötet som en sittande amerikansk president gör i Sverige. George W Bushs besök 2001 var i samband med ett EU-toppmöte. Svensk statsminister var då Göran Persson (S).

"Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med president Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter. Jag ser fram emot överläggningar kring förutsättningar för handel, behov av reformer och det ekonomiska läget i Europa och världen", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande

Det inställda mötet mellan Obama och Putin betraktas som en protest mot att Ryssland har beviljat den spionerimisstänkte Edward Snowden tillfällig asyl.

Obama uttryckte under tisdagen sin besvikelse över det ryska beslutet rörande Snowdon.

Enligt amerikanska nyhetsbyrån AP hänger beslutet också ihop med ökad amerikansk irritation över Rysslands agerande när det gäller mänskliga rättigheter och missilförsvar.

En medarbetare till den ryske presidenten Vladimir Putin säger att president Barack Obamas beslut att ställa in mötet med Putin i Moskva är en besvikelse.

Han säger också att det står klart att Obamas beslut är orsakat av att Ryssland har beviljat den i USA spionerimisstänkte Edward Snowden tillfällig asyl.

Enligt Putins medarbetare kvarstår inbjudan till Obama.

Birgitta Johansson/Ekot