Bildspecial från bygget av paret Zickermans villa i Tofta

1:59 min

Carl-Gustav och Marianne Zickermans mångmiljonbygge vid Smågårde i Tofta har sedan byggstarten 2011 inneburit 60 000 arbetstimmar. Sommarhuset på omkring 860 kvadratmeter ska enligt uppgift kosta omkring 50 miljoner kronor.

Ett hus byggt med spanskt skiffer och gotländsk kalksten på omkring 860 kvadrat med havsutsikt bara ett stenkast ifrån stranden. Det är vad som för tillfället håller på att byggas i slutet på en liten anspråkslös grusväg i Tofta Smågårde.

Fyra badrum plus två toaletter. Tre stora sovrum. Tre kök. Två öppna spisar. Två hissar. 250 kvadrat uteträdäck. Två garage. En stor vinkällare. Allt överblickat av ett centraliserat datorsystem där belysning och värme kan styras ifrån Dubai. För det är i Dubai ägarna till huset egentligen bor. Det är gotlänningen Marianne Zickerman och hennes man Carl-Gustav som är beställarna till bygget som kommer bli den största och dyraste sommarstugan på Gotland.

Priset ska enligt uppgift vara omkring 50 miljoner kronor, men bygget går på löpande räkning, sluträkningen är svår att sia om. Bygget har varit igång sedan 2011 och uppskattas ha gett Gotland 60 000 arbetstimmar. Något som Johnny Ruthström, platschef och delägare i Ruthström & Larsson, menar att det var en uttrycklig önskan från beställarna att gynna det gotländska företagandet.