Kina vill effektivisera investeringar utomlands

1:40 min

I Kina planerar Centralbanken att bilda en myndighet som ska investera landets valutareserv på ett effektivare sätt. Det handlar om kapital till ett värde av nästan 23 000 miljarder kronor.

Den kinesiska staten har djupa fickor fyllda med pengar i överflöd efter många år med god ekonomisk tillväxt.

Ett bra skydd om en bostadsbubbla spricker – men också ett huvudbry för makthavarna som tycker att kapitalet kan användas på ett effektivare sätt.

Nu skriver tidningen South China Morning Post att en utredning pågår för att se över möjligheterna att bilda en myndighet som ska ta hand om de nästan 23 000 miljarder kronor som Centralbanken sitter på i utländska valutor. Tidningen hänvisar till två källor nära centralbanken.

Redan i dag har Kina statliga investeringsfonder som förfogar över värde på tusentals miljarder kronor, men tanken är att ännu mer pengar ska investeras. Den största statliga fonden i världen för stunden är Norges oljefond.

När Kina diskuterar att effektivisera sitt investerande utomlands blir det blandade reaktioner. Kina har tidigare fått kritik för sina köp av andelar i vissa amerikanska företag.

Washington har ifrågasatt om investeringarna verkligen bara varit av ekonomiska skäl. I andra länder är Kina delägare i till exempel flygplatsen Heathrow i London och lasthamnen Piraeus i Aten. En vanlig kommentar är att Kina håller på att köpa upp resten av världen.

Men regeringen i Peking är inte nöjd med hur landets kapital placeras. Premiärminister Li Keqiang sade nyligen att han stödjer mer innovativa investeringar utomlands.