Västra Götaland

Entreprenadmaskiner töms allt oftare på diesel

1:40 min

Problemet med dieselstölder ökar, både i Västra Götaland och övriga Sverige. Det handlar både om mindre stölder gjorda av privatpersoner och större av organiserade kriminella ligor.

– Dieseln är dyr idag och lätt att hitta avsättning för. Dels finns det de som stjäl den för att köra upp den själva och dels de som stjäl för att sälja, säger Göteborgspolisen Håkan Carlsson som leder polisens nationella transportsäkerhetsgrupp:

I Västra Götaland genomfördes nästan 900 dieselstölder under första halvåret i år. Polisen håller just nu på att kartlägga vilka mängder och var dessa stölder sker, för att bättre kunna förebygga framtida stölder.

Framför allt är det entreprenadmaskiner som står lättillgängligt längs med vägarna som töms på diesel, men även stölder från mackpumpar är vanliga. Det finns inga jämförbara siffror tillbaka i tiden, men enligt både polisen och branschens uppfattning så har dieselstölderna ökat de senaste åren.

Håkan Carlsson menar att den som köper stulen diesel kan råka illa ut på flera sätt:

– För det första gör man sig skyldig till häleri, vilket bedöms lika hårt som stöld. Sen är dieselbilar känsliga för föroreningar idag. Och när tjuvarna stjäl diesel använder de ofta förorenade dunkar, och kommer det in i motorn kan dieselpumpen haverera. Det kostar 30 000-50 000 kronor att reparera, så det kan bli dyr diesel i slutändan, säger han.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se