Nytt malariavaccin testat med framgång

1:48 min

En ny form av vaccin mot den fruktade sjukdomen malaria som orsakar cirka en miljon dödsfall per år har prövats med god framgång. De personer som i tester prövat vaccinet visar sig få ett mycket gott skydd mot malaria. Men metoden som används för att ta fram vaccinet är komplicerad och dyr vilket gör att det är tveksamt om den kommer kunna användas av många människor.

Den fruktade malariaparasiten som sprids av vissa myggarter smittar över 220 000 000 människor årligen, varav cirka en miljon dör. Forskare har under flera decennier försökt hitta ett verksamt vaccin mot infektionen men de flesta substanser som tagits fram har bara fungerat under en kort period. Det här eftersom parasiterna efter ett tag har blivit resistenta.

Det nya vaccinet, vars resultat idag presenteras i tidskriften Science, är uppbyggt på ett annat sätt jämfört med tidigare malariavaccin. Forskarna har bestrålat malaria myggorna med joniserande gammastrålning, det här för att parasiterna ska bli så pass försvagade så att de inte orsakar någon sjukdom, sen har hela parasiten i myggan plockats ut för hand och frysts ner. Till skillnad från andra malariavaccin ingår alltså hela parasiten vilket gör att det är betydligt mindre risk för att parasiter ifrån myggorna ska bli resistena.

 Vaccinet injiceras, intravenöst, direkt i blodådrorna. De personer som fick fem injektioner utvecklade ingen sjukdom. Mats Wahlgren, professor i immunologi vid Karolinska institutet deltar just nu på en malariakonferens i Italien och säger i en något skrapig mobiltelefon att det resultaten är lovande, men att den stora nackdelen är att vaccinet är komplicerat att framställa och därför kan vara svårt att få ut till de drabbade. 

– Varför jag är lite ifrågasättande till vaccinet är för att det är komplicerat att ta fram. Man måste dissekera myggor, man måste hålla de här parasiterna frysta på ett speciellt sätt, jag ser det snarare som ett experimentellt vaccin snarare än ett riktigt vaccin, men det får framtiden utvisa, man får vara lite öppen där.