gränna

Polisen varnar för misstänkta vägpirater

1:46 min

I morse vaknade två familjer i sina husbilar på parkeringar i Gränna och upptäckte att de blivit länsade på värdesaker. Nu misstänker polisen att det kan röra sig om vägpirater som sprutar in sömngas innan de skrider till verket.

– Semestrande utländska familjer har vaknat och upptäckt att de saknar bilnycklar, pengar, pass och kontokort. Det är helt länsat på sådana tillhörigheter i bilarna, säger förundersökningsledaren Lars Johansson.

De ska alltså ha sovit sig igenom inbrotten?

– De har sovit normal nattsömn och vaknat och upptäckt att någon har brutit sig in i bilen utan att de har märkt det.

Misstänker man att de kan ha använt sig av sömngas?

– Den första familjen, en tysk familj, de vet ingenting om detta. Den andra husbilen är patrullen ute hos just nu. Jag har lyft frågan för det har hänt tidigare under åren att man har använt sig av sömngas.

I morse vaknade två semestrande familjer i sina husbilar på parkeringar i Gränna. Då upptäckte de att de saknade bilnycklar, pengar och andra värdesaker. Någon har varit inne i husbilen under natten och stulit sakerna utan att de märkt någonting.

För tio år sedan hände liknande fall där tjuvarna använt sig av hexangas för att söva sina offer. Nu kan de vara tillbaka och polisen vill nu ta blodprov på de drabbade för att undersöka om de har använt sig av samma metod.

– Om det är så att de misstänker att de har blivit sövda så kommer vi att erbjuda dem blodprov. Men vi kan inte tvinga dem till det utan vi erbjuder dem det för att kunna styrka just det här, säger Lars Johansson.

Familjerna, som är på semester från Tyskland, är nu strandsatta i Gränna och polisen ska hjälpa dem så att de så snart som möjligt kan vara på resande fot igen.

– Vi hjälper de nu med att bärga deras husbil in till stan så att man kan tillverka reservnycklar. Och så ska vi kontakta deras försäkringsbolag så att de kan föra över pengar. Vi hjälper dem så att de kan vara på väg igen, förklarar han.

Polisen poängterar också att man bör förvara värdesaker avskilt och uppmanar att parkera på upplysta platser för att minska risken för inbrott.