Skånska Dagbladet tror bevakningen försämras

1:54 min

Skånska Dagbladets lokala bevakning försämras med de föreslagna förändringarna av presstödet, som Ekot berättat om i dag. Det säger chefredaktör Lars J Eriksson.

Den sittande Presstödskommittén kommer snart med förslag om förändringar av presstödet. En tidning som sannolikt förlorar, och förlorar mycket på förändringarna i presstödet är Skånska Dagbladet.

– Det troliga är att vi får dra ned på ambitionerna att bevaka kommuner i Skåne. I dag bevakar vi ungefär 16 kommuner och det kommer vi inte att kunna göra med ett kraftigt minskat presstöd, säger Lars J Eriksson

Storstadsstödet har länge stuckit i ögonen på många i mediebranschen eftersom det ger betydligt mer pengar än det stöd resten av pressen uppbär. Det är bara två tidningar som får det, Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet.

Skånska Dagbladet har drygt 42 miljoner och Lars J Eriksson är förvånad över att stödet dras när tidningarna upplever den sämsta annonskonjunkturen någonsin.

– Det känns som att politikerna inte har riktigt klar insikt i hur allvarlig mediesituationen är i dag. Vi har ju dessutom problemet med att unga läsare inte längre vill betala för att få en tidning, säger han.

Exakt hur presstödskommittén tänker sig att presstödet ska fördelas framöver är ännu inte klart. Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping, tror att det kan gynna medelstora tidningar, men att det ännu är för tidigt att säga.

Ett annat förslag från kommittén är att tidningarna ska få räkna med sina digitala prenumerationer i upplagan vilket kan höja det presstöd de får. Det gynnar den digitala omvandlingen, menar Stefan Melesko.

– Det skulle naturligtvis öka incitamenten hos respektive tidningsföretag att försöka få sina prenumeranter att i så stor utsträckning som möjligt bli digitala, eller både papper och digitalt, så det tycker jag är ett alldeles utmärkt förslag, säger han.

Den digitala omvandlingen och att ta betalat för nätprenumerationerna är en avgörande framtidsfråga, menar Melesko. Socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Peterson, som sitter i presstödskommitten, håller med.

– Vi måste se att det faktiskt är en framtid med att vi använder den digitala tekniken, men tidningarna måste också lära sig att ta betalt för det, säger hon.