USA:s president reser till Sverige istället för till Ryssland

2:19 min

Nästa månad, i september, var det meningen att USA:s president skulle träffa Rysslands president. Men nu har USA ställt in det mötet. Istället reser Obama till Sverige och träffar statsminister Fredrik Reinfeldt.

USA menar att de och Ryssland ändå inte kommer tillräckligt bra överens just nu, så att det var lika bra att ställa in Obamas besök i Ryssland.

Fast många menar att USA har ställt in resan till Ryssland för att säga ifrån och visa sitt missnöje med att amerikanen Edward Snowden fått skydd i Ryssland.

USA vill ha tag på Snowden eftersom han avslöjat hemligheter om den amerikanska myndigheten NSA. USA tycker att Snowden borde straffas och sättas i fängelse för sina avslöjanden. Därför flydde Snowden till Ryssland, där ryska myndigheter nyligen alltså har sagt att han får stanna.

USA blev väldigt besvikna över att Ryssland valt att hjälpa Edward Snowden, och nu har alltså president Barack Obama ställt in sitt besök i Ryssland.

Istället har Obama valt att besöka Sverige den 4 och 5 september. Då ska han träffa Sveriges statsminister, och kanske även de andra nordiska ländernas ledare.