Folkhälsoinstitutet och facken kritiska till minskad friskvård inom landstinget

Beslutet om att ta bort friskvårdstimmen på Akademiska sjukhuset i Uppsala får nu kritik av Folkhälsoinstitutet och majoriteten av de fackliga organisationerna.

Friskvården är schemalagt och obligatoriskt i många utpräglat manliga yrken, men inom sjukvården så gör man tvärtom. Att ta bort friskvårdstimmen för Akademiska sjukhusets personal är klantigt, eftersom det kommer leda till att personalen mår sämre i längden. Det tycker Peter Lamming som är utredare på Folkhälsoinstitutet:

-Inför friskvårdstimme på alla arbetsplatser som inte har det och inte som Ackis ta bort den. Det är rena rama medeltiden.

Den offentliga sektorn och de kvinnodominerade arbetsplatserna är sämst på friskvård för sin personal, menar Peter Lamming. Inom till exempel försvaret så finns det inbakat i arbetstiden, och det här är främst en genusfråga, menar han.

Som vi berättade imorse så var många anställda på akademiska besvina över att friskvårdstimmen försvinner, och majoriten av de fackförbund som finnsa representerade där var emot det här beslutet. Kommunal var de enda som inte motsatte sig det helt. Birgit Moberg är sekreterare för sektionsstyrelsen på landstinget:

- Alla har ett behov av att få friskvård, men som det var förr så kunde inte alla grupper gå i från för att få den här timmen, för man får bara gå ifrån när arbetet tillåter.

Övriga fackförbund tror, precis som personalen vi pratade med, att det här kommer att försämra hälsan för de anställda, vilket kommer påverka jobbet negativt. Agneta Wiberg är ordförande på Vårdförbundet:

-  Den positiva känslan som man får till sin arbetsgivare försvinner ju.