Naturgasfyndigheter ska rädda Cyperns ekonomi

1:50 min

Cypern är inne på sitt femte år av ekonomisk nedgång; en nedgång som accentuerades i mars med banker som gick omkull och sparare som förlorade sina insatta pengar. Men nya gasfyndigheter har väckt förhoppningar om en ny lukrativ bransch som ska rädda ekonomin.

Mellan semesterorterna med vackra badstränder tornar nu nya oljecisterner upp sig i Vassilikos, några mil från Ayia Napa.

– Kanske med gasen och oljan kan vi rädda ekonomin, säger Mike Evangelista, som annars ser dystert på Cyperns framtid.

En ingenjör visar runt på anläggningen.

– Vi bygger en oljedepå som ska serva hela östra medelhavet, berättar han.

Men det är inte bara depån, utan kanske framför allt gasfyndigheterna ute till havs som har väckt cyprioternas förhoppningar:

– I september får vi reda på hur mycket gas som finns i Afroditefältet, mellan sju och tio trillioner kubikfot, säger Charles Ellinas, VD för det staliga energibolaget.

Han visar en karta över de olika fälten. Enligt tidigare beräkningar finns enorma mängder av gas i vattnen söder om Cypern.

Nu borrar utländska bolag i olika block och Israels energiminister är just nu på besök på Cypern och har skrivit under en avsiktsdeklaration om samarbete på energiområdet.

Israel har också stora gasfyndigheter i havet och på Cypern hoppas man att delar av den gasen ska via pipeline gå till Cypern och en gasanläggning som gör gasen flytande för vidare sjötransport.

Efter turism, bank och finans, är gas och olja en möjlighet för Cypern att på sikt reda upp den usla ekonomin.

– Det dröjer några år, men det kommer att skapa nya jobb och ett enormt välstånd, säger Charles Ellinas, på det statliga bolaget.