Borås

Boråsläkare anmäler Barack Obama

1:17 min

Överläkaren Gunnar Olofsson från Borås har polisanmält Barack Obama, inför den amerikanske presidentens kommande Sverigebesök. Olofsson säger att anklageserna gäller brott mot mänskligheten.

Det var igår som överläkare Gunnar Olofsson anmälde den amerikanska presidenten Barack Obama, och enligt Olofsson så handlar det om brott mot mänskligheten.

– För det första är det olagligt att bedriva krig och ockupation som han har gjort i Afghanistan och Irak. Det är förbjudet att spärra in människor utan rättegång och dom som man gör i Guantanamo och på andra fångläger i världen. Sen är det ju inte minst intressant att det är olagligt att övervaka och spionera på svenska medborgare och EU-medborgare. Det här är väldigt allvarliga brott.

Gunnar Olofsson är överläkare och kirurg på SÄS i Borås. Han hörs ofta i debatten kring Palestina-konflikten och lämnade alltså igår in en anmälan mot Barack Obama till Polismyndigheten i Stockholm. Nu hoppas han att den svenska polisen vågar ta in presidenten till förhör, med hänvisning till internationell jurisdiktion.

Gunnar Olofsson menar att Barack Obama borde behandlas likadant som andra som kommer till Sverige och har en anmälan på sig.

– Jag räknar med att jag som svensk medborgare ska kunna ha det inflytandet på mitt eget lands politik, och att min röst räknas när jag vill påtala ett brott.

Gunnar Olofsson tror att om polisen vill så kan de plocka in den amerikanska presidenten för förhör när han besöker Sverige i september.

– Problemet ligger nog i att de inte vill. Men jag hoppas verkligen att en sådan här anmälan tas seriöst.