Feminister siktar på plats i EU

2:54 min

Under helgen äger ett feministiskt EU-möte rum i Uppsala. Redan idag, på fredagen, samlas de för att demonstrera och markera sin vilja att i valet för Europaparlamentet som hålls om ca tio månader, vinna mandat. I framtiden vill vi se till att en feministisk parlamentarisk grupp bildas där, berättar Carl Emanuelsson, talesperson för Feministiskt initiativ.

– Förutsättningarna för oss i våra olika länder ser faktiskt väldigt olika ut och det är också någonting vi vill driva i EU att det ska bli lättare och transparent för partier att kunna ställa upp i val till exempel. Men Fi i Sverige är hittills det enda feministiska partiet som har parlamentarisk representation i en lokalförsamling dvs Simrishamn, som vi har nu. Så inga andra partier har nått dit ännu men vi jobbar på det, i alla fall,  säger Carl Emanuelsson, Fi:s talesperson.

Samarbetsorganet för feministiska partier i Europa, European Feminist Parties Coordination Board, som nu i Uppsala sammanträder för tredje gången sedan det bildades 2011 i Gdansk, består av partier med varierande förutsättningar när det gäller både deltagandet i det politiska livet och påverkan på det inom sina respektive länder. En hel del har svårt att vinna rätt att delta i de nationella valen, inte minst på grund av de stelbenta bestämmelserna som bromsar utvecklingen inom flera länder säger Carl Emanuelsson, som är Fi:s talesperson. Hans parti är en förebild inom EU:s feministiska rörelse. Det sitter i kommunfullmäktige i Simrishamn och är nu, efter att det har fått över 2,2 procent röster i Europaparlamentvalet 2009, ett parti som har rätt att få sina valsedlar tryckta och distribuerade i vallokalerna runt om i landet, vilket underlättar och väcker förhoppningar, säger Carl Emanuelsson.

– Jag tror absolut att vi kan få det antal procent som kan ge mandat. Stödet för oss för oss och Fi har ju ökat.

Det behövs en feministisk röst som kämpar för kvinnors rättigheter inom EU, säger Carl Emanuelsson, Fi:s talesperson och styrelseledamot.

– På flera håll i Europa så samlas antiabort-rörelser som flyttar fram sina positioner, vi ser att även i Sverige så har vi ett parti som vill inskränka kvinnors rätt till abort, så det behövs en annan röst i EU -parlamentet. Det viktigaste är att vi kommer in där, att vi finns och hörs och bildar opinion - det är ett första steg sedan är det ju önskvärt att flera tycker om vår politik och vill ha en feministisk röst i EU-parlamentet.

Förutom EU-parlamentsvalet och de kärnfrågor för Fi i Sverige så som diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden och flyktingpolitik med mer öppna gränser, står nu på agendan på de europeiska feministiska partiernas möte i Uppsala även fri abort, som fortfarande är ett aktuellt problem på flera platser i EU, samt människohandel och utnyttjande av kvinnor.