Giftrester i bananers fruktkött

1:44 min

Upp till sju olika gifter hittades i en och samma banan när företaget Testfakta testade bananer för bekämpningsmedel. Fem av gifterna fanns även i själva fruktköttet, och inte bara i skalet, visar företaget Testfaktas undersökning.

Åke Bergman är professor i Miljökemi på Stockholms universitet, och är nu kritisk till hur livsmedelsverket genomför sina mätningar av bananer. 

– Vi behöver ha data på vad som faktiskt finns i fruktköttet, säger Åke Bergman

Varje svensk äter i genomsnitt 19 kilo bananer per år. Men bananerna besprutas av allt mer bekämpningsmedel, för att skydda mot svampar och insekter där bananerna odlas. 

Företaget Testfakta har undersökt bananer i de svenska butikshyllorna, och det visade sig att flera av de gifter som bananerna besprutas med vid odlingen,

I stickprovet  testades fem banansorter och minst två sorters gift hittades i fruktköttet. Som mest hittades sju olika gifter i en och samma banansort.

Även om alla ämnen är inom godkända gränser hos livsmedelsverket, så menar Åke Bergman att kunskapen om ämnenas effekter inte är bra nog.

– Gränsvärdena är framtagna för ett ämne i taget. Och för ett ämne i taget så är det då okej, men vilken betydelse har det då att man har den här sammansättningen, den här cocktailen av kemikalier säger han.

Av de fyra ekologiska banansorterna som testades  var alla helt fria från spår från bekämpningsmedel.

Men Åke Bergman menar att livsmedelsverkets mätningar av mängden giftiga ämnen i Bananer, sker felaktigt. Eftersom man inte gör mätningar bara på själva fruktköttet, utan även skalet.

– Jag tycker det är synnerligen anmärkningsvärt. Vad en person faktiskt får i sig som äter av fruktköttet, är mycket svårt att räkna ut, säger Åke Bergman

Men Livsmedelsverket menar att mättekniken är en internationell överenskommelse, som är både snabbare och billigare än att bara mäta fruktköttet.

– EU har ju förordningar som talar om precis på vilket sätt vi ska prova och analysera de här produkterna för att göra en kontroll säger Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Vad tänker du om det här resultatet?

– Jag tänker att de resultat som man har fått fram här är på en väldigt låg nivå och de resultaten gör att maten är säker, säger Anders Jansson.