AIK gick 12 miljoner back

Laget åkte som bekant ned i superettan. När bokslutet presenterades på torsdagen kunde konstateras att 2004 var ett nattsvart år även för AIK:s ekonomi. Intäkterna föll med 15 miljoner kronor, vilket bidrog till ett minusresultat på hela 12 miljoner.

I förra veckan hoppade AIK Fotboll AB:s styrelse av från sitt uppdrag. Att det beslutet var välmotiverat framgick med all tydlighet när resultatet för 2004 annonserades på fredagen. Minus 12 miljoner kronor – en tung smäll för klubben som nu bara har 6 Mkr kvar av det egna kapitalet.
  Anledningarna till det finansiella tappet är flera. Den sportsliga kräftgången spelade förstås roll, men också dyra och misslyckade spelarvärvningar. Totalt minskade intäkterna från 77 till 62 miljoner jämfört med året innan.
  Resultatet kommer heller inte som en överraskning – förra året räddades ett nollresultat genom att spelarrätter till den befintliga spelartruppen såldes ut till investerare.

Enligt klubben föreligger ingen risk för att man ska bli av med elitlicensen. Fortfarande finns ett eget kapital om drygt 6 Mkr. 
  Däremot kan man under året kastas in i en akut likviditetskris, vilket även skedde under 2004. Då gick nu avgångne vice ordföranden Allesandro Catenacci in med ett lån på nära 6 Mkr.
  Tuffare tider väntar dessutom nu, med spel i superettan och därmed dramatiskt minskade intäkter. För att kompensera detta har klubben satt upp ett mål om att miska kostnaderna med 30 Mkr – vilket man enligt bokslutet nu klarat av.

Viktor Barth-Kron
viktor.barth-kron@sr.se