Umeå

Funkiga modeller på Noliamässan

1:49 min

På Noliamässan i Umeå blir det på lördagen en lite annorlunda modevisning. Lou Rehnlund på agenturen Funki models vill ge en större mångfald än man brukar se på catwalk och i reklam. Hennes modeller har olika typer av funktionsnedsättningar.

Till tonerna av Anton Ewalds melodifestivalenbidrag Beggin tog modellerna plats på catwalken, på Noliamässan i Umeå idag. Agenturen Funki models arbetar uteslutande med modeller som har funktionsnedsättningar.

– Vi vill vara ett medel för att förändra attityder i samhället. Människor med funktionsnedsättningar ingår inte naturligt i mångfaldsbegreppet. Vårt mål är att vi ska ingå i vanliga modevisningar - att man inte ska behöva ha särskilda modevisningar för oss, säger Lou Rehnlund, verksamhetsansvarig för Funki models.

Hur långt bort tror du att det är att nå målet?

– Inte alltför långt bort. Hoppas jag. Men jag vet att det tar lång tid att ändra attityder. Men på 50-talet var det helt omöjligt att inkludera någon som kom från Afrika i reklam. Sen blev det en trend och idag tänker man på det som en norm för att nå mångfald. Det är dit vi vill komma. Att man har med någon med funktionsnedsättningar.