Expressens tevedrottning: "Rapport kommer dö"

10 min

Samtidigt som Sverige verkar genomgå en medial kris med nedskärningar och förvirring så storsatsar kvällstidningarna på multimedia. Elsa Falk är programchef för Expressens webbteve.

Från text och bild till ljud, rörlig bild och liveuppdateringar. I och med modern teknik har tidningar på kort tid blivit något som tidigare varit etermediernas specialområden.

Det är också det digitala som blir mediehusens räddning, enligt Elsa Falk som är programchef för Expressens webbteve.

– Du vill se hur något ser ut - hur såg det ut när tåget körde in i bostadshuset? Det kan man visa med rörlig bild och den rörliga bilden är möjlig på ett sätt som inte fanns för några år sedan, säger Elsa Falk. 

Det är en fråga om resurser och om efterfrågan på uppdateringar.

– Att göra rörlig journalistik är inte dyrt. Du skickar ut en reporter med kamera på stan och den personen filmar och klipper själv. Det är inte som förr när det fanns en stab med redigerare.

För några år sedan blev det oerhört hippt med läsarskapat material. I dag tänker vi inte längre på det, menar hon.

– Det har blivit business as usual.

Men medan webbteven verkar frodas, så finns fortfarande nyhetsprogrammen kvar i tevetablån. Det tror Elsa Falk snart är ett minne. 

– Gammelteven med Rapport och nyheterna kommer att lägga ner. Eller bli mycket mer fördjupande. Det är en tes jag har. Feature kommer att säljas ut, jag tror att profiler som Ernst och Mat-Tina köps upp av de stora företagen som har pengar. Kanske Ikea har en egen tv-kanal.