Feminister siktar på plats i EU-parlamentet

1:13 min

Under söndagen avslutas en internationellkonferens för feministiska partier från flera håll i Europa, som samlats i Uppsala för att diskutera hur de gemensamt ska ta sig in europaparlamentet.

– Vi har ett europeiskt möte här i Uppsala. Vi feminister från rad länder i europa, från Polen, Tyskland och från Spanien. Tillsammans med Sverige är vi fyra länder som har samverkat i några år om en feministisk politik i europa, säger Kirsti Kolthoff som är en av arrangörerna.

Partierna som deltar i konferensen har överlag lätt att komma överens, säger Kirsti Kolthoff. Men det finns motsättningar, som synen på prostitution, där sexköp är brottsligt i Sverige men tillåtet i Tyskland.

I senaste europaparlamentsvalet fick Fi 2 % av rösterna och inga mandat. Kirsti Kolthoff tror att ett internationellt samarbete mellan partierna är ett måste om ett bättre resultat ska nås i europaparlamentsvalet 2014.

– Jag är övertygad om att det kommer göra skillnad. Vi fick erfarenheter från förra valet, som vi nu kan använda i nästa val, säger Kirsti Kolthoff.