Europas romer fortsätter att förföljas

2:16 min

I Frankrike har president François Hollande lovat att upphöra med den hårdföra politik gentemot romer från östra Europa, som den förre presidenten Sarkozy fick mycket kritik för. Man har bland annat satsat pengar på integration och nya arbeten.

Men alltjämt bor tiotusentals rumänska och bulgariska romer i läger runtom i Frankrike. Det är läger som töms och rivs av polis med jämna mellanrum, med svåra konsekvenser särskilt för barnen. Vår utsända bevittnade evakueringen av ett tiotal romska barnfamiljer i ett läger i utkanten av Paris.

Klockan är sju på morgonen och solen har just gått upp, när två polispiketer och några mindre bilar kör fram och blockerar ingången till det provisoriska läger av madrasser, presenningar, lastpallar och masonitskivor, som de romska familjerna har satt i närheten av en stor rondell i Parisförorten Montreuil.

Strax kommer en kvinna som representerar den regionala domstol som fattat vräkningsbeslutet.

– Jag representerar myndigheterna och är här på domstolens begäran, för att genomföra vräkningen av ockupanterna på Rue de La Republique, säger hon,

Familjerna, 30 vuxna och tio barn, börjar samla ihop sina tillhörigheter medan regnet öser ner. Många av dem har redan gjort flera resor mellan Rumänien och Frankrike. Och trots att de inte lyckas etablera sig här, fortsätter de att hoppas på ett bättre liv för sig och sina barn. I alla fall bättre än det liv de har i Rumänien.

– Vi har inga arbeten i Rumänien, ingen skola för våra barn, inga möjligheter, säger Remus, som kom till Frankrike för tre veckor sedan tillsammans med sin fru och deras fyraåriga dotter.

Sedan Frankrikes förra regering och president Nicolas Sarkozy fick stark kritik för sina massavvisningar av romer, har politiken förändrats här.

Den nya regeringen har satsat både på samarbete med Bulgarien och Rumänien, och på integrationsprojekt i Frankrike. Däribland sänkt arbetsgivaravgift vid anställning av personer från de två nya EU-länderna.

Men samtidigt fortsätter polisen att med jämna mellanrum tömma och riva de läger där de romer bor, som inte hittat någon annan bostad.

– Antalet sådana vräkningar eller evakueringar har i själva verket ökat. Vi tycker inte heller att romerna ska behöva bo i läger där de riskerar att fara illa och bli sjuka. Men vi vill se en mer långsiktig plan för att hitta bostäder åt dem. Vräkningarna idag är mindre våldsamma än tidigare, men för barnen är det fortfarande en mycket våldsam situation, säger Ramona Strachinaru på organisationen Association Logement Jeune 93, som arbetar för unga romers rättigheter i Frankrike.