"Obama pekar näsa åt Putin"

3:16 min

I veckan polisanmäldes Barack Obama till svensk polis för brott mot mänskligheten, samtidigt som politiker gläds åt att presidenten ska besöka Sverige. Men blir det finkan eller kalas när han anländer i september?

– Det är en människa som har erkänt att han är inblandad i brott mot mänskligheten som är straffbara enligt både svensk och internationnel lag, säger Gunnar Olofsson som polisanmält president Obama.

Han menar att det officiella besöket i spetember är ett "utmärkt tillfälle att förhöra honom för de här brotten".

Men svensk polis kommer inte göra någonting, i alla fall om vi ska tro Said Mahmodi som är professor i internationell rätt vid Lunds universitet.

– Problemet är att Barack Obama är sittande president. Enligt folkrätten så har en sådan person total immunitet mot andra länders lagstiftning, säger han.

Det har varit idel gläderop från regeringen sedan det bestämdes att det blir till Stockholm Usa:s president kommer för att träffa de nordiska ledarna. Men egentligen handlar det snarare om att retas med Ryssland än att bli bästa kompis med Sverige. Det menar Pierre Schori som tidigare varit FN-ambassadör och kabinettsekreterare.

-- Han pekar näsa åt Putin genom att möta de nordiska ledarna i Sverige, säger Pierre Schori.