Inga planer på att separera schweizerfrancen från euron

Positiva konjunktursignaler i Schweiz har väckt spekulationer om det är dags att släppa kopplingen av schweizerfrancen till euron. Men enligt centralbankschefen finns inga sådana planer.

Chefen för arbetsgivarorganisationen Economisuisse anser att valutan fortfarande är övervärderad. Men någon akut fara för den schweiziska exportindustrin ser Rudolf Minsch inte längre.

– En övervärdering på 5-10 procent kan och måste vi leva med, säger Rudolf Minsch.

Med en framgångrik exportindustri är en lätt övervärdering av valutan oundviklig.

– Så länge det inte sker i alltför snabba språng kan vi anpassa oss med motsvarande produktivitetshöjningar, hävdar Minsch.

Minsch tycks inte längre orolig för att utvecklingen 2011 ska upprepa sig, då eurokrisen drev investerare till schweizerfrancen, vars värde på kort ökade med 30 procent. Exportföretagen förlorade kunder och turisterna svek.

Sedan dess har Centralbanken satt ett tak på växelkursen. En euro ska inte kosta mindre än 1,20 franc.

Stabila konsumentpriser och positiva förväntningar bland inköpschefer är de senaste signalerna om att Schweiz är på god väg upp ur sin relativa svacka. Rudolf Minsch förutspår fortsatt osäkerhet men inga dramatiska toppar eller dalar.

– Jag förväntar mig varken kris eller återhämtning, säger Rudolf Minsch på arbetsgivarorganisationen Economisuisse, som tror att det dröjer innan Schweiz återigen får uppleva tillväxtsiffror på uppåt 3 procent.