Peter Mangs erkänner ett mord

1:31 min

Efter att ha förnekat i flera år erkänner nu Peter Mangs ett av de två mord han dömts för. För Sydsvenskan erkänner han att han i oktober 2009 sköt ihjäl Trez West Persson och svårt skadade hennes kamrat.

Frågan är vilken betydelse Peter Mangs erkännande får. Sven-Erik Alhem är tidigare överåklagare och numera ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund.

– Juridiskt sett kan man säga att det har ingen betydelse alls. Processuellt är han dömd och har fått påföljden livstid, säger han.

Erkännandet kommer oväntat när Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist intervjuar Peter Mangs på Kumlaanstalten.

– Det var jag och bara jag som sköt mot Trez, säger Peter Mangs till Sydsvenskan.

Sven-Erik Alhem menar att ett erkännande från en gärningsman kan ha betydelse för brottsoffren. Men knappast i det här fallet.

– Det hade varit stor skillnad om erkännandet omfattas av ånger, säger han.

Nu var det ett iskallt erkännande och ett erkännande som inte kom som en överraskning.

– Inte det minsta. Man säga att hela Mangsmålet har präglats av en labilitet där man inte på minsta sätt har varit förvånad över de ord som flugit ur hans mun, säger Sven-Erik Alhem.

Den 25 april i år dömde hovrätten i Malmö Peter Mangs till livstidsfängelse två mord och åtta mordförsök. Han friades för ett mord och fem mordförsök. Men hovrättens ordförande i målet, Lars Göran Abelson, menade att mycket talade för att Peter Mangs var skyldig även till de brotten.

Enligt Sven-Erik Alhem får inte ett mordåtal stå och falla med ett erkännande. Därför är det svårbedömt vad som skulle hända om Peter Mangs börjar erkänna brott han friats från.

Det krävs mycket detaljrika erkännanden av de övriga brotten för att förundersökningen skall återupptas. Peter Mangs riskerar ingenting genom att erkänna därför är det heller inte osannolikt han kommer med fler uppgifter.

– Han kommer sitta livet ut, han kommer aldrig någonsin ut på fri fot och det medför ju att han kan ha behov att få viss uppmärksamhet allt eftersom åren går, säger Sven-Erik Alhem.