Öland

Segelfartyget Wyvern på väg till Norge

10 min

Nu har man fått upp det norska skeppet Wyvern som sjönk utanför Öland tidigare i somras. Vid åttatiden på söndagskvällen var den uppe vid vattenytan, där den tömdes på hundra ton vatten. Nu fraktas Wyvern tillbaka till Stavanger i Norge, där fartyget tas emot under stora festligheter.

I Wyverns hemmahamn Stavanger väntar en stor fest.

– Den är ett nationalintresse, säger Per Buset, som är projektledare för hemtagningen av skeppet vid Island Offshore i Stavanger som utförde bärgningen.

Intresset för bärgningen är stor i Norge, och i synnerhet i Stavanger där skeppet har sin hemvist, det ägs av Stavanger Maritima Museum. Hemkomsten till Stavanger har redan börjat förberedas.

-- Då blir det fest med närvaro av ordföranden och andra personer, det blir partytält på torget, säger Per Buset som räknar med tusen personer på plats.

Nu vet man varför Wyvern sjönk. Troligen har nitar som höll kölen på plats lossnat i det hårda vädret – och vatten har då kunnat fylla fartyget. När Wyvern bärgades från 55 meters djup tömdes det på omkring 100 ton vatten.