Politikern från Bohuslän döms till två års fängelse för våldtäkt

Klockan elva idag dömdes politikern Göran Fahlgren, från Sotenäs kommun, till två års fängelse för våldtäkt. Han ska ha tvingat sig på en politikerkollega på ett hotellrum i Stockholm under våren.

Politikern döms för att han tvingat en kvinnlig yngre politikerkollega till sexuella handlingar på ett hotell i Stockholm i början av maj, det här är något som han själv nekar till, men enligt flera vittnesmål från hotellet har kvinnan berättat att hon blivit våldtagen och enligt ett rättsintyg har det också uppstått vissa skador i hennes underliv.

Göran Fahlgren är född 1946 och är moderat politiker i Sotenäs kommun. Han har haft en rad politiska uppdrag i kommunen och är före detta hög militär och har också varit nämndeman i Uddevalla tingsrätt och dessutom varit ordförande i nämndemannaföreningen.

Han lämnade samtliga uppdrag i juni.

Tingsrätten anser att det är bevisat att han gjort sig skyldig till våldtäkt och dömer honom till två års fängelse. Han ska också utge skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

Han har nekat till brott och vi söker nu hans advokat för att höra hur de ser på den tvååriga fängelsedomen.

Eftersom Fahlgren varit nämndeman är det chefsåklagare Lena Lithner vid riksenheten för polismål som åtalat honom. Hon är nöjd med domen.

– Jag är nöjd med domen. Han dömdes på det sättet som jag hade yrkat, säger hon till TT.

Fahlgren är tidigare ostraffad. Påföljden, fängelse i två år, är det lägsta straffet för våldtäkt.

– Min uppfattning är att om straffet skulle ha legat högre skulle det ha krävts andra försvårande omständigheter eller att han varit dömd för något annat tidigare, säger Lena Lithner.