Var tredje hotades på Hemab - förre vd:n nekar till anklagelserna

Var tredje anställd på det kommunala energibolaget i Härnösand, Hemab, har utsatts för hot och trakasserier. Det framkommer av den konsultrapport som låg till grund för att vd:n Sigge Tjärnlund fick sparken av styrelsen förra veckan.

Sigge Tjärnlund själv förvarar sig mot uppgifterna i rapporten.

- Jag har bara försökt försökt få de anställda att följa företagets regler, säger han.

Hemabs styrelse har nu backat från sitt tidigare beslut om att hålla rapporten som ligger till grund för VD- avskedet hemlig, och släppt delar av den.

Bakgrunden till rapporten är en enkät som de anställda på Hemab har fått fylla i. I den svarade en tredjedel av alla anställda att de har hotats eller trakasserats av företagets VD eller andra höga chefer.

Sigge Tjärnlund, som sparkades från sin vd-post i fredags, menar att det inte handlar om hot utan att han bara försökt få anställda att följa företagets regler.

Det har till exempel handlat om att anställda använt företagets bilar i privat syfte, och det har Sigge Tjärnlund reagerat mot. Idag säger han att han inte ångrar någonting i hur han har bemött anställda på företaget. Han säger också att han inte tidigare märkt av att någon skulle varit missnöjd med hans ledarstil.