Wallenbergstiftelse bakom Bonnierbok om Wallenbergfamiljen

2:05 min

Idag är det recensionsdag för "Wallenberg - ett familjeimperium", men trots att boken ges ut på Albert Bonniers förlag har den kommit till stånd med medel från stiftelsen för ekonomiskhistorisk forskning - en stiftelse som är knuten till familjen Wallenberg själva. Uppdraget gavs till historikern Gunnar Wetterberg som inte tyckte att det var ett problem att skriva om familjen själva - trots att stiftelsen förbehöll sig rätten att inte ge ut texten beroende på vad författaren skulle skriva.

– Konstruktionen var den att dem köpte manuset och förbehöll sig rätten att göra vad de ville med det. Och manuset kunde ha hamnat i ett giftskåp någonstans. Men som historiker kan inte jag pruta på min integritet. Jag tyckte det var så pass intressant att fördjupa mig i den här perioden så att även om manuset inte kommit ut hade jag haft glädje av det jag läste in mig på.

Står det i boken att den har tillkommit på uppdrag från den här stiftelsen?

– Nej det gör det inte men det kommer stå i den andra tryckningen som vi gav klartecken för nu på måndagmorgonen. Det var en lapsus från min sida men nu kommer det bli alldeles tydligt.

Albert Bonnier är facklitterär chef på Bonniers och han tycker inte att det är ett problem att uppdragsgivaren inte står tydligt utskriven eftersom texten har stor integritet.

– Ibland skriver man ut stiftelserna, ibland inte. Jag kan hålla med om att det finns skäl att göra det i det här fallet.

Men hade ni som förlag tjänat på att insistera på att det skulle stå med från början?

– Ja, jag tror inte att vi hade insisterat på det. Men det kan man kanske tycka.

Och det faktum att både författaren och Wallenbergstiftelsen som står bakom boken får ersättning från förlaget när den säljs är okontroversiellt säger Albert Bonnier.

– Ja, upphovsmannen har alltid rätt till ersättning och upphovsmannen är två i det här fallet - stiftelsen och Gunnar. Jag kan inte se något problem med det, ärligt talat. Det skulle varit ett problem om texten hade varit annorlunda, men nu är det en oerhört intressant text om industrihistorien i Sverige.

"Wallenberg - ett familjeimperium" som kom ut i början av augusti ska nu alltså tryckas i en andra utgåva där uppdragsgivaren kommer framgå tydligt.