Malmö

Fackförbund: "Folk far illa och de får dåliga löner"

1:38 min

Fackförbund upprörs över att Arbetsförmedlingen inte kontrollerar arbetsförhållanden på de företag där de placerar nystartsjobbare. Vi har tidigare berättat om ett Malmöföretag som enligt före detta anställda har allvarliga brister i arbetsmiljön.

Benny Kolnby på Livsmedelsarbetarförbundet tycker att Arbetsförmedlingen borde bry sig mer.

– Folk far illa och de får dåliga löner, de skadar sig i arbetet. Det finns de som inte ens har anställningsavtal. Och då måste det ansvaret och den garantin landa hos myndigheten, som är Arbetsförmedlingen i detta fallet.

På en arbetsplats som saknar kollektivavtal finns det risk för godtycklighet och att arbetsgivaren själv sätter reglerna, säger Benny Kolnby. Arbetsförmedlingen söker i vissa fall fackens synpunkt på arbetsgivare, men även om facket skulle avråda kan Arbetsförmedlingen göra placeringar på arbetsplatsen. Det tycker Benny Kolnby borde förändras.

– Avråder vi med de erfarenheter som vi har av ett visst företag, från att förmedla ett jobb, då ska man inte göra det. Det ser jag som det största problemet.

I juni befann sig drygt 2 000 malmöbor i nystartsjobb, en typ av anställning för den som länge varit utan jobb eller är ny i Sverige. Då betalar Arbetsförmedlingen en del av arbetsgivaravgiften och på så sätt blir det billigare för arbetsgivaren att anställa. Igår berättade vi om ett företag som har nystartsarbetare trots att det finns mycket kritik mot företagets sätt att behandla sina anställda. Men Gert Sternskog, chef på Arbetsförmedlingen integration i Malmö, är övertygad om att det hör till undantagen.

– I de allra flesta fall så funkar detta jättebra och utan de här insatserna så mycket folk och pengar som det handlar om så är det en framgångsfaktor för svensk arbetsmarknadspolitik, tycker jag.