Utländska företag har inte övergett Cypern

1:36 min

När bankerna på Cypern stängde och konfiskerade delar av spararnas pengar i mars förutspådde många experter att det var slutet för Cypern som internationell affärsplats, men så blev inte fallet.

Men drygt fyra månader efter kraschen är det bara ett fåtal företag som lämnat ön, säger generalsekreteraren på Cyperns Handelskammare i Nicosia, Marios Tsiakkis.

– Det har visat sig att de flesta internationella företag stannar kvar, trots krisen, säger Marios Tsiakkis på kontoret i Nicosia.

Det som lockar är låg bolagsskatt, välutbildad arbetskraft och skatteavtal med många länder och dessa fördelar finns kvar även efter bankkraschen. Dessutom anser Tsiakkis att ryktena om att ryska affärsmän nu överger Cypern, efter att ha förlorat stora banktillgångar, är starkt överdrivna.

– De har använt Cypern som en bas för internationell affärsverksamhet och inte investerat mer än i kanske ett hus eller ett kontor här.

Enligt Handelskammaren har över 2 000 företag gått i konkurs sedan bankturbulensen i mars.

Men det är småföretag, många kommer att starta igen även om det tar några år för ekonomin att återhämta sig.

För att få igång den havererade fastighetssektorn, som kommer att orsaka bankerna stora förluster, försöker nu regering och handelskammare att locka kinesiska köpare. Hittills har 422 kineser i år ansökt om att få bosätta sig på Cypern, i fjol var det 22.

Företagskonsulten och advokaten Dan Johansson, som bor på Cypern, har märkt av det ökade kinesiska intresset.

– De som köper för över 300 000 euro kan få uppehållstillstånd och tydligen är det stort intresse. Kineser har köpt golfbanor och ska bygga hamn, lyxhotell. En kinesisk byggherre har ansökt om att få bygga 500 hus.