Rysk oppositionspolitiker söker asyl i Sverige

1:16 min

En av de ledande aktivisterna i den ryska vänsteroppositionen, Aleksej Sachnin, har sökt politisk asyl i Sverige. Han tillhör partiet Vänsterfronten, vars ledare Sergej Udaltsov sitter i husarrest sen i februari, anklagad för att ha uppviglat till politisk oro, och riskerar ett långt fängelsestraff. Även Sachnin förberedde sig på att hamna i fängelse, innan han beslutade sig för att fly landet.

– Under lång tid förberedde jag mig på att hamna i fängelse och gå samma öde till mötes som mina vänner. Men i sista stund insåg jag att det inte skulle vara ett modigt offer att överlämna sig till polisen, utan att det tvärtom skulle hjälpa dem att krossa rörelsen. Jag gör mer nytta för mina kamrater från Sverige, både dem som sitter i fängelse och dem som är fria, säger Aleksej Sachnin till SR International.

Det var i svallvågorna efter en stor protestdemonstration mot president Vladimir Putin i maj förra året, som ryska myndigheter slog ned hårt på flera oppositionsgrupper i landet. Enligt Aleksej Sachnin är Vänsterfronten i dag den huvudsakliga måltavlan för den ryska regeringens angrepp på den politiska oppositionen. Och han är säker på att han – i likhet med många andra av partiets företrädare – skulle gripas och fängslas om han återvände till Ryssland.

Sakhnin lämnade in sin asylansökan till Migrationsverket i mitten av juli, och att han valde just Sverige beror på att den politiska vänstern har en stark tradition här, säger han. Men samtidigt känner han olust över att tänka på sin vänner i Ryssland.

– Det är plågsamt för mig att mina närmaste vänner och kamrater sitter fängslade medan jag njuter här i Stockholm med bra väder och vacker utsikt, säger Aleksej Sachnin, aktivist och koordinator i partiet Vänsterfronten.