Oppositionen kritisk till ishockey-VM i Vitryssland

1:55 min

I Vitrysslands huvudstad Minsk pågår just nu förberedelserna inför ishockey-VM som ska hållas där i maj nästa år. Landets opposition ser det hela som ett prestigeprojekt för president Aleksandr Lukasjenko.

Turneringen är ett viktigt prestigeprojekt för president Aleksandr Lukasjenko. Men bland landets oppositionella finns en besvikelse över att omvärlden låter VM hållas i det land som brukar kallas Europas sista diktatur.

Inne på biografen på Självständighetsgatan i Minsk återger Nastja Dasjkevitj en väns svar på frågan om vad han tycker om ishockey-VM.

– Dåligt, för jag kommer sitta inne!

– Makten här är rädd för att vi ska vara ute och demonstrera inför alla utländska gäster som kommer hit, därför kommer de hitta på olika ursäkter för att tillfälligt arrestera oss, säger Nastja Dasjkevitj, politisk aktivist och gift med Dmitrij Dasjkevitj – snart fri efter över 2,5 år i fängelse.  

Enligt Amnesty International är han en samvetsfånge.

Så i stället hoppas Nastja Dasjkevitj att de som kommer hit, politikerna, ishockeyspelarna och deras supportrar ska ta chansen att visa vad de tycker om landets regim.

– Tänk om spelarna kunde ha någon särskild symbol på sina tröjor, något slags budskap - då hålls den här VM-turneringen inte förgäves, säger hon.

Röster, bland annat i EU-parlamentet, har höjts för att frånta Vitryssland det VM som landet tilldelades 2009. Sedan dess har regimens förtryck av oliktänkande hårdnat, politiska fångar sitter i landets fängelser och dödsstraff finns och används. Men Internationella ishockeyförbundet står fast – VM ska hållas i Minsk.

President Aleksandr Lukasjenko älskar ishockey och spelar själv aktivt i ett eget amatörlag. Förutom den stora Minskarenan som invigdes för tre år sedan byggs nu ännu en arena samt två helt nya hotell där spelarna ska bo.

Ekonomen Leonid Zaiko ser med ironi på hur företrädare för västvärlden nu ska komma hit och se på hockey tillsammans med den president som de i vanliga fall kallar för "Europas sista diktator".