Angela Merkel drar igång valrörelsen i Tyskland

1:55 min

I Tyskland börjar nu kampanjen dra igång på allvar inför förbundsdagsvalet 22 september. När Angela Merkel i går efter en kort semester återvände till den politiska scenen väntade den första stora intervjun inför valet i tysk radio och tv. Det var en uppsluppen förbundskansler som snabbt bollade tillbaka frågan om hennes påstådda återhållsamhet.

– Jag är en hövlig människa och svarar på de frågor jag får. Det är ni som ställer frågorna som avgör, sa Angela Merkel, lika förundrad som alltid över frågan varför hon inte är mer personlig och privat.

Men uppenbarligen har den tagit skruv. I går lanserades hennes nya hemsida med privata bilder och personligt hållna texter om hennes liv och väg i politiken.

Avlyssningsaffären och Europakrisen var annars dominerande teman för intervjun. Den senaste vändningen i övervakningsfrågan handlar om Tyskland levererar information till amerikanska säkerhetstjänster, som sedan används för att identifiera personer som dödas i drönarattacker.

– Vi har uttryckliga försäkringar om att tyska underrättelser inte används för riktade dödsattacker, sa Merkel.

Men hittills har regeringens försäkringar och förklaringar om spionaget snarare väckt fler nya frågor än de har gett svar.

I kampen mot den ekonomiska krisen har Merkel beskyllts för att kallhamrat driva igenom tuffa åtstramningspaket som villkor för tyska hjälppengar.

I går kväll bekräftade hon sin övertygelse om att det är den riktiga vägen. För vad hjälper det att vara solidarisk om man inte förändrar de ineffektiva ekonomiska systemen, undrade hon.

– Vi kan ju inte bara fortsätta att betala tills vi alla är svaga. Jag vill ha ett starkt Europa, sa Angela Merkel, som nyligen beskylldes av sin socialdemokratiske kanslerrival för att inte ha den rätta känslan för Europa.