Skåne

Folkpartiet diskuterar att höja avgiften till akutsjukvården

1:42 min

Folkpartiet i Skåne vill diskutera flera förslag för att komma tillrätta med problemen inom akutsjukvården, bland annat att höja avgifterna ordentligt för den som söker till akuten utan att behöva det. I sommar har ändå läget på Skånes akutmottagningar varit något bättre än förra året.

– Vi var beredda på att det skulle vara jobbigt i sommar för så är det ju alla somrar. Det kändes extremt svårt med vårdplatsläget och med att vi hade många vikarier. Vi hade svårt att täcka många pass på läkarsidan. Jag var orolig inför sommaren - men vi har klarat den, säger Jan Ljunghusen, chef för akutkliniken på Skånes universitetssjukhus.

I sommar har antalet vårdplatser på sjukhusen dragits ner. Det brukar märkas på akutmottagningarna som får svårare att skicka patienter vidare. Exakta siffror på hur sommarplaneringen har fungerat finns inte än, men samtliga akutkliniker i Skåne rapporterar att läget är bättre än förra året, även om Malmö och Lund som vanligt har haft det ansträngt. I vintras dömde Arbetsmiljöverket ut situationen på akuten i Lund. Sedan dess har fler sköterskor satts in där och situationen är något bättre.

I våras beslutade Folkpartiet att sätta igång ett idéarbete om sjukvården i Skåne. Nu har man tagit fram något man kallar ett "Idépapper om möjliga förändringar inom akutsjukvården". Det innehåller bland annat förslag om att det ska krävas remiss till akuten eller att höja avgiften rejält för den söker dit utan att behöva det.

– Det skulle man kunna tänka sig att du kan få betala 7- 800 kronor för att söka till akutmottagningen. Men det är ett diskussionsunderlag. Jag är inte säker på att jag tycker att det är rätt väg att gå, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd.

Jan Ljunghusen välkomnar Folkpartiets diskussion, men är tveksam till om höjda avgifter är rätt väg. De kan göra att patienter helt avstår från att söka hjälp.

– Det kan man definitivt se som en risk. Remisstvång på samma sätt kan vara en sådan risk. Det finns inga enkla svar, men jag tycker att det är riktigt bra att man tittar på det här. Så får man ju pröva, säger han.

Efter klockan 15.00 kan ni höra mer om Folkpartiets diskussion om sjukvården i Skåne. Då intervjuas Gilbert Tribo i programmet Skåne Direkt.