Analys: "Som om vinnaren tar allt"

2:10 min

Minst 94 människor har dödats i tillslaget mot Mursianhängare i Kairo. "Det är svårt att se en lösning", säger Ekots utrikeskommentator, Agneta Ramberg.

Mursianhängare, som demonstrerat i Kairo, kördes under morgonen bort. Det blev blodigt och minst 94 personer har dödats, enligt nyhetsförmedlaren al-Jazira. Kyrkor ska också ha satts i brand.

Mursianhängare (anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi) har tagit ut sin ilska på den kristna minoriteten.

– Det finns all anledning till oro. Det är svårt att se någonting annat än mer våld i nuläget. Vi har ju även sammandrabbningar på andra håll i Egypten, säger Ekots utrikeskommentator, Agneta Ramberg.

Bland annat är det oroligt i Egyptens näst största stad, Alexandria och i Asyut och Aswan i södra Egypten.

Finns det en väg ut ur det här kaotiska läget?
– Det är väldigt svårt att se det nu. En hållbar och framkomlig väg är en politisk förhandlingsväg, men någon sådan ser vi inte hägra på horisonten. Ingen är intresserad av kompromisser. Det är lite som att "vinnaren tar allt", efter att Mursi avsatts. Man anser sig företräda majoriteten.

De två sidorna ger olika bilder av vad det är som faktiskt händer i landet.
– Det är en kamp om berättelsen. Muslimska brödraskapet säger att det är fredliga protester och att militären gjort det till en massaker. Den andra sidan säger att demonstranterna har använt vapen. Det finns skäl att inte tro på någon av sidorna. Det tar ett tag innan vi kommer att få en bättre bild av det hela, säger Agneta Ramberg.