Hagfors

Boksläpp på Sri Lanka och inbjudan till USA för Sarita Skagnes

6:37 min

Sarita Skagnes debuterade som sommarvärd i P1 i år och gjorde lyssnarsuccé. Nu väntar nya stora utmaningar. I höst ska hon bland annat föreläsa vid ett stort konvent i USA och göra en föreläsningsturné på Sri Lanka. Att tala om våld i nära relationer är inte en ofarlig mission men Sarita är inte rädd:

- Jag har varit hotad i hela mitt liv, så det får jag bara ta! Motståndet gör mig snarare starkare, eftersom jag inte bara talar bara om mitt eget liv, jag talar om mina systrar, mina döttrar, mina väninnor. Frågor om incest, våldtäkt och män som slår kvinnor har varit tabu i många länder fram till nu.

Hagforsbon Sarita Skagnes debuterade i år som sommarvärd och hennes program som sändes 9 juli var ett av de allra mest avlyssnade under säsongen med en miljonpublik. Nu väntar en lika intensiv höst. Redan ifjol föreläste Sarita i USA och i år är hon särskilt inbjuden som talare till ett stort konvent i Ohio. Sarita har ägnat hela sommaren åt attt göra research och jämföra hur kvinnors rättigheter och skydd ser ut i olika länder och kulturer.

- Det känns som att jag tagit en mastersexamen själv i kvinnorätt, skrattar Sarita som hoppas på FN-representation vid konventet.

Hösten innehåller även en föreläsningsturné och möten med olika kvinnogrupper på Sri Lanka. Samtidigt släpps Saritas bok "Bara en dotter" på singalesiska. Hennes royalties från bokförsäljningen går till en fond och en barnby för fattiga indiska barn i ett område nära Bombay. Saritas intensiva höst avslutas därför också med ett besök där.

- Jag har haft fadderbarn sedan 1990 då vi startade hjälpverksamheten. Totalt har vi hjälpt 5000 barn genom åren, och många har fått utbildning och bra jobb. Privat så har jag haft 15 barn och nio barnbarn- ett till är på väg! berättar Sarita som också hinner med ett föredrag på hemmaplan, i Filipstad i början av december.  

Ulla Walldén
ulla.wallden@sverigesradio.se