Nevs: Pengarna räcker för att bygga Saab-bilar

1:38 min

Nevs gjorde en förlust på drygt 120 miljoner kronor i fjol. I årsredovisningen skriver företaget att man har tillräckligt med pengar för att kunna starta produktionen av Saab-bilar i Trollhättan igen.

Det var ett händelserikt år för Nevs förra året. I april bildades bolaget, i juni presenterades bolaget som köpare av stora delar av Saab Automobiles konkursbo och sista augusti genomfördes affären.

Dessutom började arbetet med att förbereda för en produktionsstart av modellen 9-3. Siktet är fortfarande inställt på att starta produktionen i år.

Enligt bolagets årsredovisning, från starten 4:e april till 31:e decemeber 2012, gjorde Nevs en förlust på 121 miljoner kronor före skatt.

– Det är som förväntat och enligt vår affärsplan, säger presschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

Företagets omsättning landade på drygt 13 miljoner kronor.

Biltillverkaren har fått in pengar från att man började använda delar av anläggningen för mindre produktion av till exempel karossdelar till reservdelsbolaget Saab Parts och från uthyrning av lokaler som Nevs själva inte använder.

Bland kostnaderna finns underhåll av fastigheterna. Nevs har också lagt runt 30 miljoner kronor på utveckling och licenser under 2012.

Köpet av konkursboet som kostade 1,7 miljarder har finansierats av pengar från huvudägaren National Modern Energy Holding. Sammanlagt handlar det om drygt 1,8 miljarder som ägaren har pumpat in, där en mindre del av beloppet är lån.

I början av sommaren blev den kinesiska staden Qingdao delägare och har betalat 649 miljoner kronor för 22 procent av aktierna. Samtidigt har man gett löften om att Nevs får låna ytterligare över 1,1 miljard kronor, enligt årsredovisningen. Pengarna räcker för att börja bygga Saab-bilar igen, skriver Nevs.

– Vi har en finansiering som täcker bolagets aktiviteter under 2013 och som räcker för att återuppta produktionen i fabriken i Trollhättan och det härrör sig också från den stärkta finansiering vi fick i och med att Qingdao nu är delägare i Nevs, säger presschefen Mikael Östlund till P4 Väst.

Enligt Nevs kommer man få in mer pengar i år, men arbetet med att bland annat utveckla bilar och starta produktionen kommer också att leda till ökade kostnader.