Carl Bildt om Egypten: "Man tvingas vara mycket pessimistisk"

2:00 min

Minst 95 personer har dödats i tillslaget mot Mursianhängare i Kairo. "Vi följer detta med extrem oro", säger utrikesminister Carl Bildt.

Mursianhängare, som demonstrerat i huvudstaden Kairo, kördes under morgonen bort. Det blev blodigt och minst 100 personer har dödats. Kyrkor ska också ha satts i brand.

– Det är alldeles uppenbart att de mer hårdföra krafterna har tagit överhand, säger Carl Bildt.

Hur kommer ni att agera?
– Vi följer det här och ser vad som kommer att hända. Vi vet inte de politiska reaktionerna. Men vi följer detta från EU och regeringarna.

EU:s möjlighet att ingripa är mycket begränsad, enligt Bildt. EU manar i stället till återhållsamhet.

– Våldet kommer inte att leda till någon lösning och vi uppmanar de egyptiska myndigheterna att vara ytterst återhållsamma, säger Michael Mann, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

Så än så länge finns det inget konkret att göra?
– Vi gör skarpa uttalanden. Det är det vi kan göra för ögonblicket, säger Bildt.

Regeringen har varnat för att man inte tänker tolerera de av Muslimska brödraskapet "befästa områdena", konstaterar Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Han tror att regeringen, trots allt, försöker att använda så lite våld som möjligt, just för att inte förstöra sina goda relationer med USA, Saudiarabien och EU.

"Dessutom har generalerna fört förhandlingar med Muslimska brödraskapet under flera veckor för att försöka få dem med i övergångsregeringen. För båda sidor gäller det att rädda ansiktet. Men urartar det hela till ett mycket stort blodbad blir det förstås svårt", skriver Jönsson i ett mejl till TT.

Turkiets president kallar dagens väpnade attack mot civila i huvudstaden för en "fullständigt oacceptabel" händelseutveckling och på Twitter skriver flera att det som nu händer är en massaker.

– Det finns risk att våldsamheterna sprider sig. Det är en situation där man dessvärre tvingas att vara mycket pessimistisk, säger Carl Bildt.

Sameh Egyptson, svenskegyptier som kom hem ifrån Kairo i söndags säger så här:

– Jag tycker att Carl Bildt tar Muslimska brödraskapets sida. Han bör kritisera brödraskapet, som inte vill förhandla och hotar med våld hela tiden. Han bör också kritisera brödraskapet för attacker mot koptiska kyrkor.