Vitryssland storsatsar på it-industrin

1:47 min

Vitryssland, som mest är känt som "Europas sista diktatur", har de senaste åren storsatsat på it-branschen. I dag är it-produkter landets näst största exportvara inom tjänstesektorn.

Bland kunderna finns storföretag över hela världen. Ett av de bolag som sökt sig till Vitryssland är Viber, som konkurrerar med Skype om gratis samtal via telefonen.

Utanför kontoret i Minsk spelar programvarutestarna Viktor och Sasja pingis. Därinnanför, längs en ljus korridor med stora vita sittkuddar utplacerade, utformas systemet som nu används av 200 miljoner människor för att ringa och skicka meddelanden gratis.

"Skypekillers" står det på en lapp utanför ett av rummen.

– Som vitryss är jag väldigt glad över att vi har bidragit så mycket till den här produkten, säger Veronika Kesova, som är chef på kontoret i Minsk.

Vibers ägare och grundare finns i Israel – men programmet har utvecklats här.

Företaget ingår i den high-tech-park som startades i Minsk för åtta år sedan. Där gäller särskilda, mycket förmånliga skatteregler – det bästa affärsklimatet för it-industrin i Europa, säger man i reklamen.

Bland kunderna finns internationella storbanker och jättar som Coca Cola, Microsoft och Google.

Alexander Martinkevitj, vicechef för den högteknologiska parken, säger att grunden till framgången ligger i Vitrysslands tradition av bra teknisk utbildning:

– Redan under Sovjettiden var Vitryssland en slags Silicon Valley. Över hälften av alla programvaror och datorprodukter tillverkades här, säger han.

– Vitryssland saknar egna rika naturtillgångar och satsningen på it-industrin är framför allt ett försök att visa omvärlden att landet är en intressant marknad av världsklass, säger Dzianis Melyantsou, analytiker vid Vitryska institutet för strategiska studier.
 

Mer om den vitryska IT-industrin i dagens Studio Ett.