C vill minska företagens sjuklöneansvar

1:40 min

Centerpartiet kommer i budgetförhandlingarna med de andra regeringspartierna att driva frågan om att företag ska få minskat sjuklöneansvar.

Det sa centerledaren Annie Lööf när hon sommartalade i dag på Djurgården i Stockholm.

– Mycket står på spel, det är värt att kämpa för mina vänner. Nu i dag börjar valrörelsen för Centerpartiet...

En intensiv regnskur tvingade centerledaren Annie Lööf att ta skydd och sommarprata inne i ett fuktigt och hett växthus på Djurgården i Stockholm, tidigare i dag. Hennes sommartal handlade om jobb och miljö, som blir partiets viktigaste prioriteringarna i förhandlingarna med de andra allianspartierna som inleds inom kort.

För att förmå företag att anställa fler vill Centerpartiets slopa företagens ansvar för andra sjuklöneveckan. Det beräknas kosta två miljarder kronor.

Liksom Kristdemokraterna och Folkpartiet kommer även Centerpartiet nu medförslag på lärlingssystem. Centern vill fördubbla stödet från 30 000 till 60 000 kronor för företag som anställer en lärling. På miljöområdet vill partiet vill också lägga pengar på åtgärder för att minska övergödningen i Östersjön.

– Vi vill ju skapa fler jobb, och då måste vi satsa på små företagen, vi vill att unga ska få fler jobb, då måste vi satsa på ett gediget lärlingssystem. Och jag ser med oro på övergödningen av Östersjön. Då måste vi göra insatser, säger Annie Lööf

Du säger själv att det kommer att kosta miljarder. Riskerar det inte att bli väldigt dyrt, med tanke på att det blir underskott i statskassan?

– Vi befinner oss i ett mycket ekonomiskt kärvt läge och de närmaste veckorna kommer regeringens prognos att presenteras. Ut efter det måste vi förhandla om vilka viktiga reformer som Sverige både behöver och som ryms inom reformutrymmet. Men det här är mitt besked, säger hon.