Ny skyddskupol över Tjernobyl

1:23 min

Byggnationen av den skyddskupol, eller sarkofag, som uppförs i Tjernobyl i Ukraina har kommit en bra bit på vägen. Konstruktionen byggs 300 meter ifrån reaktorn, det här för att skydda byggnadsarbetarna från höga stråldoser. Reaktor 4 i Tjernobyl exploderade den 26 april 1986 och planerna på ett fungerande skyddshölje ses som nödvändigt eftersom den gamla byggnaden som lagats och lappats vid ett par tillfällen så småningom riskerar att kollapsa.

Det är full aktivitet här i Tjernobyl. Jag står mellan den förstörda reaktorn och den nya, stora, sarkofagen som de kallar den. En jättelik kupolformad stålkonstruktion som ska skjutas på räls över den förstörda reaktorn. Sarkofagen är enorm, 250 meter bred, 150 meter lång och 110 meter hög kommer den bli när den är klar, ungefär en tredjedel av bygget är klart nu.

Innan man började skruva ihop konstruktionen sanerade man marken som var starkt förorenad av radioaktiva ämnen, de grävde ut marken och fyllde den med bland annat grus och lade betong över.

Efter att  projektet är slutfört, det som har stöts ekonomiskt av 46 länder, däribland Sverige, och kostar över en miljard euro så kommer Ukrainarna själva få avgöra vad de ska göra med reaktorn. Möjligheten, även om det är högst komplicerat, finns nämligen att plocka ut det förstörda bränslet som smält samman med stål och betong. Sarkofagen som byggs är gjord för att man inuti den ska kunna manövrera robotar och liknande och  kunna ta bort det högaktiva avfallet som finns inuti reaktorn. Hur det ska gå till är däremot väldigt osäkert och blir ett problem för framtiden.

pelle.zettersten@sr.se
Pelle Zettersten